Als dakbedekking heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kan je opteren voor dakpannen. Deze worden gemaakt uit beton of klei. Zowel bij betonnen als bij keramische dakpannen heb je de keuze tussen verschillende formaten en kleuren.
Kerkstoel Bouwmaterialen werkt hiervoor samen met verschillende fabrikanten zoals Eternit, Creaton, Edilians , Monier, Koramic, Terreal, Woestelandt, Nelskamp,SVK,…
Kerkstoel Bouwmaterialen heeft de exclusieve import van LFTB – tegelpannen uit Frankrijk.
Bij leien wordt er een onderscheid gemaakt tussen natuurleien en kunstleien. Beide hebben een quasi onbeperkte levensduur. Daar waar natuurleien een natuurproduct is, worden kunstleien vervaardigd uit vezelcement. Bovendien heeft Kerkstoel Bouwmaterialen de exclusieve import van de Castrelos natuurleien uit Spanje. Voor deze leien leveren wij een certificaat van homologatie onder het nummer ATG-H572.
Kerkstoel Bouwmaterialen heeft zich reeds geruime tijd gespecialiseerd in dakbedekkingsmaterialen en heeft een uitgebreid gamma op stock.
Je treft zowel betonnen als keramische dakpannen aan in de toonzaal evenals natuurleien en kunstleien.
DAKPANNEN
Een plat dak is erg populair omwille van zijn moderne en strakke look. De dakopbouw van platte daken kan op 3 manieren gebeuren. Het is de ligging van de dakisolatie ten opzichte van de andere dakonderdelen die daarbij het verschil maakt. Zo heb je de keuze tussen:
1. Een warm dak: dit is het meest gebruikte type van plat dak. Hierbij zit de isolatie onder de dakafdichting. Door de isolatielaag is de dakvloer beschermd tegen sterke temperatuurschommelingen, wat het risico op scheuren in de dakvloer vermindert.
Onder de isolatie wordt een dampscherm geplaatst. Dat beperkt de hoeveelheid waterdamp die van een onderliggend verwarmd vertrek tot aan de afdichting komt.
Opbouw plat dak: dakbeschot – dampscherm – isolatie – dakbedekking
Aanbevolen isolatiemateriaal: harde isolatieplaten (EPS, PUR, PIR)
2. Een koud dak: hierbij zit er tussen de isolatie en de dakafdichting een luchtlaag. De isolatie wordt namelijk onder of tussen de balken van de draagconstructie geplaatst waardoor er bij temperatuurschommelingen kans bestaat op scheuren en barsten.
Opbouw plat dak: isolatie – dakbeschot – dakbedekking
Aanbevolen isolatiemateriaal: minerale wol (glaswol, rotswol)
3. Een omgekeerd dak: waar er bij een warm dak de isolatie onder de dakafdichting zit, zit er bij een omgekeerd dak boven. Een extra dampscherm is niet nodig, want de waterdichte dakafdichting onder de isolatielaag vervult deze functie. Bovenop de isolatielaag komt dan een balastlaag uit keien, grind, tegels,… deze beschermt de isolatie tegen temperatuurschommelingen en uv-stralen.
De isolatie van een omgekeerd dak moet goed bestand zijn tegen vocht.
Opbouw plat dak: dakbeschot – dakbedekking – isolatie – ballastlaag
Aanbevolen isolatiemateriaal: XPS-platen
Bij een plat dak heb je de keuze uit verschillende materialen voor de dakafdichting.
1. Bitumineuze afdichtingen: deze wordt ook wel roofing genoemd. Deze afdichting bestaat uit polymeerbitumen dat gewapend is met polyester of glasvlies.
Het polymeerbitumen omvat de plastomeermengsels (APP) of de elastomeermengsels (SBS). SBS- polymeren zijn soepeler en kleven beter dan APP- polymeren, die dan weer uv bestendig zijn en geen beschermende ballastlaag vergen in tegelstelling tot SBS dakrollen.
Kerkstoel bouwmaterialen werkt samen met Icopal en Derbigum.
2. Kunststofafdichtingen: deze afdichting moet niet gevlamlast worden zoals bitumen. Kunststof is flexibel, gemakkelijk bewerkbaar en heeft weinig onderhoud nodig.
Kerkstoel bouwmaterialen kiest hier voor de oplossing van Derbigum: Vaeplan.
Vaeplan heeft een specifieke samenstelling die ervoor zorgt dat het materiaal flexibel blijft doorheen de jaren en zijn eigenschappen behoudt. Vaeplan heeft een bewezen levensduur van 40 jaar, is verkrijgbaar in verschillende kleuren én ziet er gewoon heel fraai uit. Bovendien kun je met Vaeplan probleemloos regenwater recupereren van je dak.
EPDM : dit staat voor ethyleen – propyleen – copolymeer en dieenmonomeer. Deze kan voor de woningbouw op maat worden gemaakt zodat je een naadloze dakafdichting krijgt. De afdichting wordt mechanisch bevestigd of gelijmd. Het is eveneens mogelijk om EPDM gedeeltelijk los te leggen en enkel aan de zijkanten te bevestigen of te verlijmen. Hierbij moet er dan wel een ballastlaag worden voorzien.
Kerkstoel bouwmaterialen werkt samen met Firestone.
Om problemen te voorkomen, doe je er goed aan om het plat dak te voorzien van spuwers en bladvangers.
Wil je een nuttige ruimte maken van de zolderkamer? Overweeg dan zeker om een dakraam te plaatsen. Deze zijn te verkrijgen in allerlei soorten en afmetingen. Kerkstoel bouwmaterialen heeft een groot assortiment op stock evenals accessoires. Hiervoor werken we vooral samen met Velux.
Tip
“Het plaatsen van een nieuw dak is een grote en belangrijke stap. Je wil zeker zijn dat je het juiste dakdekkersbedrijf onder de arm neemt dat kwaliteit levert voor een realistische prijs. Bij Kerkstoel bouwmaterialen kunnen wij jou betrouwbare dakwerkers aanbevelen.”